Het geheim van geluk, deel 2

Een levensdoel was het eerste ingrediënt van ons niet zo geheime recept voor geluk. Dankbaarheid is even belangrijk als je gelukkig wilt zijn. Want door dankbaar te zijn, stem je jezelf gelukkig. Je creëert als het ware een roze wolk om je heen. En precies daardoor trek je nog meer geluk aan in je leven.

In dit artikel lees je ook hoe je dankbaar kunt zijn, zelfs als je vindt dat je daar weinig reden toe hebt.

Dankbaarheid maakt je gelukkig

Je gelukkig voelen door dankbaarheidDankbaar zijn is zonder enige twijfel een van de snelste en makkelijkste manieren om je gelukkig te voelen. Zodra je in alle eerlijkheid begint te denken aan alles waar je dankbaar om kunt zijn, verbetert je stemming. Er verschijnt een glimlach op je gezicht. Je emotionele thermostaat wordt een paar graden hoger gedraaid, en je ervaart de warme gloed van gelukzalige tevredenheid.

Het is zo eenvoudig dat het bijna magisch lijkt. Maar het heeft helemaal niets te maken met magie. Het is gewoon een kwestie van keuze en aandacht. Kies je ervoor om te focussen op wat je denkt te missen in je leven? Of richt je jouw aandacht op alle mooie dingen die je al hebt?

Onze geest zit een beetje gek in elkaar. Zodra we inzoomen op iets, lijkt het wel alsof we blind worden voor al de rest. Focus te lang op alle gebreken en “slechte” dingen in je leven, en voor je het weet is dat het enige wat je ziet.

Dankbaarheid trekt geluk aan

Wanneer je jezelf omringt met de blije roze wolkjes van dankbaarheid, wordt je een magneet voor nog meer geluk. Er overkomen je goede dingen, waardoor je extra redenen hebt om dankbaar te zijn. En dat draagt dus weer verder bij tot jouw geluk.

Is het dan echt puur alleen maar een beetje menselijke psychologie? Een kwestie van controle te hebben over de richting die je geeft aan je gedachten? Niet helemaal. Er is ook een spirituele en energetische kant aan dit verhaal. Maar daar hebben we het een andere keer over. (Herinner me er even aan als dat een beetje lang uitblijft)

Dankbaar zijn, hoe doe je dat?

Aandacht voor de kleine dingenEr zullen ongetwijfeld dagen zijn dat je weinig aanleiding ziet om dankbaar te zijn. Je kent dat soort dagen wel. De truc is dan om je aandacht te focussen op de kleine dingen. De dingen die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken. Zoals dat heerlijke kopje koffie ’s ochtends. Zoom in op die ene kleine gebeurtenis. Vergroot het uit in je hoofd, en geniet van elk onderdeel.

Wanneer je deze dankbaarheidsroutine dagelijks toepast – probeer het eens, een paar keer per dag, en eerst met kleine dingen – dan gebeurt er iets wonderlijks. Het wordt een gewoonte. Je geest ontwikkelt meer actieve aandacht en zal aanleidingen om dankbaar te zijn, beter opmerken. Dat is meteen een extra bonus van dankbaarheid: je gaat bewuster door het leven.

Dus door dankbaar te zijn, wordt je niet alleen gelukkiger. Het maakt het je ook nog eens gemakkelijker om met volle aandacht in het hier en nu te leven. En dat, lieve lezer, wordt ons derde ingrediënt…

Afbeeldingen: Steven Depolo & Nate Grigg (Flickr)

Gepubliceerd op 14 januari 2014 door Bart Schroeven