Het geheim van geluk, deel 1

Gelukkig zijn is de zin van het leven, wordt wel eens gezegd. Maar als geluk ons geboorterecht is, waarom zijn zo veel mensen dan ongelukkig? Bestaat er misschien een soort van geheime formule voor geluk?

Ja, er is een formule om gelukkig te zijn, maar het is geen geheim. In deze korte reeks zullen we de belangrijkste ingrediënten bekijken die je nodig hebt om echt gelukkig te zijn in het leven. Ik verklap je alvast dat geld niet in het rijtje voorkomt. Want over dat fascinerende onderwerp hebben we het een andere keer.

Ingrediënt 1: Een doel in je leven

Een doel hebben maakt je gelukkigAls je een duidelijk beeld hebt van wat je doel in dit leven is, zal dat sterk bijdragen tot je geluk. Als je niet weet wat je wilt, hoe kan je dan gelukkig zijn? Als je niet weet waar je naartoe wilt, hoe kan je dan weten of je de juiste koers vaart in je leven?

Eens je er achter bent wat jouw levensdoel is, zal je er aan beginnen werken, bewust en onbewust. En dat op zich zal je al gelukkiger maken. Want het is niet zozeer de bestemming, maar wel de weg er naartoe. Geluk ligt voor het oprapen op het pad dat je aflegt om jouw bestemming te bereiken.

De juiste samenstelling van een doel

Om er voor te zorgen dat jouw pad bezaaid is met geluk en vreugde, moet je levensdoel drie dingen zijn: zinvol, werkbaar en meetbaar.

Je doel moet in de eerste plaats zinvol zijn… voor jou! Het maakt niet uit wat de rest van de wereld denkt over jouw doel. Laat anderen maar denken dat het stom, raar of ronduit getikt is – wees er trouwens op voorbereid dat ze ook over jou zo zullen denken. Het enige wat telt, is dat je doel zinvol en waardevol voor jou is.

Actie, a.u.b.!

Je levensdoel moet ook werkbaar zijn. Met andere woorden, jij moet er persoonlijk wat aan kunnen doen. Wereldvrede is een nobele zaak, maar een beetje vaag als doel. Want wat ga jij er zelf aan doen? Begrijp me niet verkeerd: het zijn niet je ambities die je moet bijstellen, maar wel je bewoordingen!

Neem nu dat voorbeeld van wereldvrede. Je zou kunnen beslissen om oprecht vriendelijk en behulpzaam te zijn voor de mensen om je heen. Of om gewoon welgemeend (en ondubbelzinnig) te glimlachen naar iedere willekeurige voorbijganger die je pad kruist. Wanneer die blije, open houding zich verspreidt onder meer mensen, heb jij jouw bijdrage geleverd voor vrede in de wereld.

Maak een schatkaart

Maak een schatkaart naar je doelOm je doel meetbaar te maken, moet het concreet en precies verwoord zijn. Een vaag doel is uiteraard nog altijd beter dan helemaal geen doel. Maar het loont echt om er eens goed over na te denken. Giet het in duidelijke woorden. Schrijf die vervolgens op. Dat zal je trouwens ook helpen met de vorige twee voorwaarden.

Een meetbaar levensdoel, is dat niet een beetje kil en wetenschappelijk? Nee! Het betekent gewoon dat jij je vooruitgang kunt bijhouden. Je moet het zien alsof je jouw eigen schatkaart maakt. Je levensdoel is de schat, en langs de stippellijn er naartoe liggen allerlei mijlpalen en herkenningspunten. Die zorgen ervoor dat je op koers blijft en dat je jouw succes kunt meten.

Overwinning in zicht!

Met elk succesje en elke kleine overwinning zal jij je nog een beetje gelukkiger voelen. De truc is dat je de stapjes op je kaart klein maakt. Echt heel erg klein. Dat maakt je overwinningen haalbaar. Hoe groter de stap, hoe banger je bent om hem te nemen. Hoe kleiner de stap, des te groter is jouw vertrouwen in jezelf dat het je zal lukken. Met als gevolg dat je kans op succes ook des te groter is.

Dus probeer het gewoon: maak je eigen schatkaart. Doe eens gek en teken die levenskaart echt. Op papier. Met kleurpotloden, pen, verf, of wat dan ook. Maar maak het echt en tastbaar.

Je levensdoel is de schat. Teken veel mijlpalen, grote en kleine – maar meer kleine dan grote. Vier elke overwinning. En vergeet niet om onderweg plezier te beleven aan dit wonderlijke avontuur dat we het Leven noemen!

Wordt vervolgd…

Afbeeldingen: (1) Sanja Gjenero & (2) Phil Edon, rgbstock

Gepubliceerd op 10 november 2013 door Bart Schroeven