Het geheim van geluk, deel 3

Naast een doel en dankbaarheid heeft ons recept voor geluk nog een derde ingrediënt nodig: leven in het hier en nu. Maar wat betekent dat eigenlijk, leven in het moment? En nog veel belangrijker: hoe doe je het? Want leven we niet per definitie altijd in het hier en nu?

Jammer genoeg niet dus.

Zorgen om vroeger, zorgen om laterHet lijkt wel alsof we van nature geneigd zijn om meer in ons verleden en onze toekomst te leven. We beklagen ons de keuzes die we hebben gemaakt. We maken ons druk om dingen die gebeurd zijn, en om de mensen die ze hebben doen gebeuren. Soms zijn wij die mensen en dan mopperen we op onszelf.

En hoe zit het met de toekomst? Daar maken we ons zorgen om. We piekeren over de beslissingen die we moeten nemen en over de acties die we moeten ondernemen. We verzinnen de vreselijkste doemscenario’s. Waar we vervolgens over gaan stressen alsof ze al realiteit zijn geworden.

En net dat laatste is het grootste vergif. Want in ons hoofd zien we geen verschil tussen de werkelijkheid en onze gedachten, zorgen, angsten en spijt over het verleden en de toekomst.

Maar is dat echt de realiteit? Of houden we onszelf een beetje voor de gek?

Stop met leven in een illusie

Het verleden bestaat alleen in je hoofd. Het is een persoonlijke collectie herinneringen, gekleurd door hoe jij je voelde toen ze gebeurden, en door hoe jij je voelt telkens je de herinnering herbeleeft.

Grappig woord, her-beleven. Geeft heel goed aan hoe echt het voor je hoofd is.

Ook de toekomst is een illusie op een gelijkaardige manier. Het is een verzinsel van je gedachten. Afhankelijk van je gemoedstoestand zal de toekomst er in jouw ogen dus rooskleurig of gitzwart uitzien. Of een andere kleur daar ergens tussenin.

En zelfs het befaamde nu-moment bestaat niet noodzakelijk echt! Aan heel veel mensen gaat het gewoon onopgemerkt voorbij. Omdat ze op automatische piloot door het leven rollen.

Ik leef nu.

Wie is hier de baas?

Hier en nu kunnen alleen bestaan wanneer jij jou er ten volle bewust van bent. Alleen dan heb jij de leiding, ben jij de baas. Baas over je eigen leven, en bijgevolg baas over jouw eigen geluk.

Dat is de machtige positie van de schepper. Jij zit in het midden en trekt aan de touwtjes. Geen wonder dat Eckhart Tolle het De Kracht van het Nu noemt.

Wie voert er de leiding als je niet in het hier en nu leeft? Je verleden, je toekomst, je oude gewoontes. En al die mensen die in jouw plaats over jou beslissen. Gewoon omdat je hen dat toestaat. Door de macht die van nature de jouwe is, zomaar weg te geven.

Of je wel of niet bewust leeft in het hier en nu, heeft dus verstrekkende gevolgen voor de kwaliteit van je leven. Voor jouw persoonlijke geluk. Daar komen we later nog op terug, in andere blogartikels.

Maar laten we nu eerst doorstoten naar een paar praktische tips om je bewust te worden van het nu. Iets waar je echt wat aan hebt in je dagelijks leven. In plaats van alleen maar wanneer je ontspannen op zo’n leuk meditatiekussentje zit.

Hoe leef je in het moment?

Eerst moet je jouw aandacht uit de draaikolk van je gedachten en emoties trekken.

Dat kan heel makkelijk door te focussen op je ademhaling.

Hoe voelt het als je inademt? Kan je de lucht door je neus en je keelholtes voelen stromen? Verleg nu je aandacht naar de zachte bewegingen van je longen en je borstkas. Daarna zak je langzaam lager en lager met je aandacht. Tot diep in je buik.

Leven in het moment maakt je gelukkigEen andere methode is focussen op een willekeurig voorwerp ergens in je gezichtsveld. Het maakt niet uit wat. Zelfs iets “stoms” als een nietjesmachine of een koffiekop is goed. Probeer er naar te kijken alsof je het nog nooit eerder hebt gezien. Kijk naar de kleur, de vorm, details die je opvallen. Bestudeer alles grondig, maar zonder er een oordeel aan te verbinden.

Het doel is je rationele hoofd af te leiden. Door je aandacht zachtjes en tijdelijk weg te trekken van de emotie of de gedachte die je op dat moment ervaart. Niet om iets te onderdrukken of te ontkennen. Nee, gewoon even opzij stappen en een neutrale toeschouwer worden.

Eens je hierin bent geslaagd, ben je klaar voor de volgende stap.

Vanuit de rustige positie van de toeschouwer, ga je eens op bezoek bij de herinnering aan de “ongewenste” gedachten of emoties die je daarnet ervoer. Zie hen als een spiegel. Wat proberen ze jou te vertellen… over jou? Waar was je bang voor? Waar maakte jij je zorgen om?

Voel je dat de oorspronkelijke emoties en gedachten weer de controle over jou beginnen over te nemen? Doe dan meteen weer de eerste oefening van hierboven. En probeer vervolgens opnieuw. Het vraagt wat oefening, en soms zal je eens een steekje laten vallen. Maar het eindresultaat is de moeite waard: innerlijke rust door een verhoogd bewustzijn.

Laatste tip: het kan erg handig zijn om een persoonlijke, visuele geheugensteun te bedenken. Een tastbaar, zichtbaar hulpmiddel dat je er aan herinnert aandachtig gefocust te blijven, wanneer iets of iemand je van stuk brengt. Een leuk gadget bijvoorbeeld, of een spiekbrief met één woord erop. Jouw eigen geheime toverspreuk om je routine in werking te zetten die je bewustzijn stevig in het hier en nu wortelt.

Afbeeldingen:
(1) Michaela Kobyakov
(2) William Warby
(3) mjio

Gepubliceerd op 20 maart 2014 door Bart Schroeven