Tem het beest in je hoofd

Waarom schrijf jij zo vaak over gedachten, vroeg hij. Waar is het verband met spiritualiteit, wilde hij graag weten.

Ik was hem erg dankbaar voor die vraag. Want de band tussen die twee is heel sterk. Volkomen logisch zelfs. Alleen blijven we er te vaak blind voor.

Gevolg: onze gedachten staan onze spirituele groei in de weg. Zonder dat wij iets doorhebben.

En dus gaan we nog maar een cursus volgen. En nog meer boeken lezen. Of we proberen ons gevoel van leegte op een andere manier op te vullen.

Terwijl de oplossing van onze problemen gewoon in ons hoofd zit.

Het aapje in je hoofd

Je gedachten zijn als brutale aapjes

Wanneer je er zo over nadenkt, is het eigenlijk te gek voor woorden: onze gedachten die de baas zijn over ons. In plaats van andersom.

En als die gedachten ons dan nog zouden aanzetten tot mooie, positieve dingen. Maar nee, ze zorgen er eerder voor dat alles bij het oude blijft. Of erger.

In het Engels hebben ze een heel leuke term voor dat verschijnsel: the monkey mind. Zullen we daar in onze taal de Geest van het Aapje van maken?

Voor mij roept dat het beeld op van kleine pesterige aapjes die verwarring en onrust zaaien in de veel te drukke straten van een ver land met een te hoge luchtvochtigheidsgraad. Knap vervelend dus.

Onze gedachten zijn zoals die brutale aapjes. Ze kakelen en kletsen de hele dag door. Ze leiden je af. Sterker nog, ze nemen de boel over. Je gedachten zijn de baas en bepalen wat jij doet en hoe jij je voelt.

Baas in eigen hoofd

Ooit was het erg handig dat denken haast vanzelf ging. Het heeft er voor gezorgd dat wij ons als mens konden onderscheiden van de andere dieren.

Maar nu is het hoog tijd voor de volgende stap in de evolutie. We moeten spirituele wezens worden.

In essentie zijn we dat natuurlijk al. Maar dat lijken we telkens weer te vergeten tijdens onze doortocht hier op aarde. Als we willen doorgroeien, dan moeten we ook tijdens onze aardse levens een spiritueel actief en bewust wezen worden.

Hoe doen we dat?

Bewustzijn is hier het sleutelwoord.

Doorzie het spel en maak jezelf vrij

Je bewust zijn van wat er zich allemaal afspeelt in je hoofd. Zien in welke richting je gedachten neigen te gaan. De patronen herkennen: de vaste paadjes die je hersenen zo graag bewandelen. Gewoon omdat ze zo vertrouwd en dus veilig aanvoelen.

Zie het als een spel dat je gedachten spelen. Of als een soort van mechanische programmering. Je zult versteld staan hoe eenvoudig we eigenlijk in elkaar zitten. Ondanks onze immense brainpower.

Zodra je het spel doorhebt, kan je jezelf er van bevrijden. Je bent dan vrij om je eigen keuzes te maken.

Zo kan je ervoor kiezen om mee te gaan in je oude denkpatronen. Of je kan ook eens een andere optie kiezen. Eentje waarvan je vermoedt dat die jou meer positieve resultaten zal opleveren.

Dat betekent niet dat je alle andere mogelijkheden en realiteiten negeert. Het is niet de bedoeling dat je als een struisvogel je kop in het zand stopt. Lekker positief denken, weet je wel, en ondertussen met opzet vergeten dat je je eigenlijk helemaal niet zo positief voelt.

Vroeg of laat breekt zo’n aanpak je zuur op. Dan word je in je kont gebeten door al die ongewenste gedachten en emoties die je netjes had weggemoffeld. Je krijgt ze terug, als een boemerang. Keihard in je gezicht.

Bewust zijn en leven betekent dat je het allemaal toestemming geeft om naast elkaar te bestaan in jouw hoofd. Jij kiest er gewoon voor om heel doelbewust met een bepaalde richting mee te gaan. Ondertussen hou je de andere denkpatronen rustig en onbevreesd in de gaten. Zodat ze jou niet onverwachts in je rug aanvallen.

Nee, dat is niet makkelijk. Ja, dat vraagt voortdurende inzet. Maar je kunt het. Het is de uitdaging van deze Nieuwe Tijd, na de Grote Sprong van 2012.

Je hebt de kracht en de passie. Ga er voor.

In een volgend artikel zullen we het hebben over een heel praktisch hulpmiddel: MMM – Mini Meditatie Momenten.

Nee, die kan je niet kopen.

Originele achtergrondafbeeldingen door Nomadic Lass

Gepubliceerd op 16 april 2014 door Bart Schroeven