Wat kan je leren van verhuisdozen?

Ik heb je de voorbije weken maanden verwaarloosd, beste lezer van dit blog. Waarvoor mijn excuses. Een verhuizing naar het buitenland maakt je een ding duidelijk: een groot project bestaat uit vele kleine onderdelen – die lijken elk op zich onschuldig klein, maar samen nemen ze een heel groot stuk van je tijd in beslag.

Extra tip tussendoor

Wil je jouw hoofd eens lekker leeg maken? Ga dan je huis schilderen! Als je ondertussen geestelijk met andere dingen probeert bezig te zijn (zoals een artikel uitwerken voor je blog, ik noem maar wat), dan ga je kliederen. Want zelfs bij iets banaals als muren schilderen, moet je toch echt helemaal aanwezig zijn in het moment.

Loslaten gaat steeds beter voelen

Loslaten voelt goedMisschien heb je het zelf ook al ervaren: verhuizen is het moment bij uitstek om schoon schip te maken in je leven. Deels noodgedwongen – want minder spullen betekent minder verhuisdozen – ga je kritisch kijken of je al die dingen die je in de loop der jaren hebt vergaard, nog wel echt nodig hebt.

Dat gaat eerst een beetje moeilijk. Want je bent gehecht aan je spulletjes. En je innerlijke hamster pruttelt tegen: goed, je hebt het al lang niet meer gebruikt, maar stel dat je het ooit toch nog een keer nodig hebt! Daarom moet je de pijn van de eerste stap verzachten. Door je overtollige spullen te verkopen.

En wat blijkt? Hoe makkelijker jij jouw spullen loslaat, hoe meer centjes je er voor in de plaats krijgt. Wanneer je in deze flow zit, wordt het tijd voor de volgende stap: je spullen weggeven. Aan vrienden, familie en goede doelen. Je eerste beloning in deze fase bestaat uit blije gezichten en de wetenschap dat je meerdere partijen een plezier doet, inclusief jezelf.

Maar er is meer…

Want op deze manier zal je bewijzen krijgen van dat ene dictaat van de Wet van Aantrekking:

Hoe meer je kunt geven zonder er iets voor terug te verwachten, hoe meer de Kosmos jou teruggeeft.

Zo viel het ons bijvoorbeeld op dat wij tijdens onze weggeef-fase verbazingwekkend veel dingen met korting konden kopen, schijnbaar door ‘stom toeval’.

Superdikke kers op de taart

De allergrootste beloning voor al dat opruimen en weggeven is echter het gevoel achteraf: vrijer, lichter, verlost. Op een van die gelukzalige momenten bedacht ik me dat je dit eigenlijk evengoed kunt doen met de emotionele bagage die je in je leven meezeult.

Het vraagt wat meer moeite dan overbodige materiƫle spullen weggeven, maar probeer het toch eens. Tijdens een meditatie of een rustig moment bijvoorbeeld.

  • Concentreer je op iets wat jou emotioneel of geestelijk tot last is.
  • Onderzoek waar het vandaan komt – heel vaak is het ontstaan vanuit een persoon of een situatie. Het komt dus niet uit jezelf. Je hebt het in ontvangst genomen. Als een cadeau waar je niet blij mee bent.
  • Stel je voor hoe je dit in een doos stopt, omdat je het niet meer nodig hebt.
  • Zie jezelf de doos buiten op de stoep zetten.
  • Een groene afvalwagen komt langs en een vriendelijke man neemt de doos mee.
  • Met een glimlach op je lippen loop je weer naar je deur. Je ziet hoe de zon straalt, een vlinder fladdert over je pad.

Verwacht niets…

Verwacht van deze eenvoudige techniek geen wonderen. Sterker nog, verwacht er helemaal niets van! Letterlijk. Want hoe minder verwachtingen je koestert (dus ook geen negatieve), hoe breder je de deur open zet voor echte resultaten.

En verder is het zoals met echte verhuisdozen: 1 doos stelt misschien niet veel voor, maar voor je het weet heb je een verhuiswagen vol!

Foto: Billy Frank Alexander

Gepubliceerd op 20 september 2013 door Bart Schroeven